Zorg
Het spreken van de thuistaal draagt bij aan het gevoel van thuis zijn en je vertrouwd voelen. Er zijn allerlei manieren waarop de thuistaal zoals het Limburgs in te zetten is in de zorg.
Onderzoek
Aan de Universiteit Twente is onderzoek gedaan naar het gebruik van de regionale taal in de zorg. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat het gebruik ervan een positief effect heeft op drie aspecten in de communicatie tussen patiënten en zorgverleners:
- Het helpt om je beter te kunnen uiten.
- Het geeft een vertrouwensband.
- Er is sprake van verbondenheid.
Laat je inspireren
Wil je meteen aan de slag? Ook dat kan. Want er zijn allerlei manieren waarop de thuistaal zoals het Limburgs in te zetten is in de zorg:
- Beluister de podcast ’De Limburgse taal & Zorg’.
- De Overijselacademie ontwikkelde een lesbrief voor het MBO en het HBO over het gebruik van de regionale taal in de zorg.
- Stichting Laudio heeft Klankkast Mia ontwikkeld. Ouderen die moeten verhuizen naar een tehuis spreken vaker in het dialect. De invloed die het dialect kan hebben op gevoelens van welzijn wordt verbeeld in verschillende klankkasten, waaronder Klankkast Mia. Het verhaal van Mia is ook thuis te beluisteren.
- Loestere biedt verhalen, gedichten en columns ingesproken in het Sittards dialect ter afleiding, tegen de eenzaamheid, voor troost en een glimlach.