Netwerk Limburgse taal
De Limburgse taal wordt breed gedragen. Het Hoes veur ’t Limburgs koestert een uitgebreid netwerk van partnerorganisaties dat zich inzet voor de Limburgse taal, elk met een eigen invalshoek.
Binnen Limburg
Cubiss Limburg
Cubiss is een ondersteuningsorganisatie die zich bezighoudt met vraagstukken rondom lezen, leren en informeren binnen het onderwijs, het sociale domein en de bibliotheken. Cubiss zorgt voor onderzoek, scholing, de organisatie van evenementen, het uitzenden van talkshows, podcasts en quizzen en het ontwikkelen van producten en publicaties.
Leerstoel Taalcultuur in Limburg, Universiteit Maastricht
De leerstoel ‘Taalcultuur in Limburg’ richt zich op onderzoek, onderwijs en begeleiding van studenten met betrekking tot meertalig Limburg. Taalcultuur is een brede noemer waarbinnen alle talige en culturele elementen van taal in Limburg vallen. Professor Leonie Cornips is verbonden aan deze leerstoel van de Universiteit Maastricht.
Levende Talen Limburgs
De sectie Limburgs van onderwijsplatform Levende Talen werkt aan de professionalisering van het Limburgs taalonderwijs. Zij doen dit o.a. door het ontwikkelen van Limburgs lesmateriaal, het ontwikkelen en ondersteunen van cursussen Limburgs als tweede taal en het begeleiden van het meertalige scholenproject 3M.
Limbörgse Academie
De Limbörgse Academie verbindt het Limburgs met de digitale wereld. Door gratis digitale taalproducten te ontwikkelen, geven ze Limburgers meer digitale mogelijkheden in hun eigen Limburgse dialect.
Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap
Het LGOG is dé vereniging op het gebied van de Limburgse Historie. Zij organiseren activiteiten, geven publicaties uit en beheren meerdere collecties.
Limburgs Museum
Het Limburgs Museum wekt met interactieve tentoonstellingen, evenementen en de mooiste verhalen voor jong en oud de geschiedenis en cultuur van Limburg tot leven. Met dat verleden én het heden kijk je naar de toekomst. Of je nu in Limburg geboren bent of van over de provinciegrenzen komt: het Limburgs Museum is er voor iedereen.
Provincie Limburg
De Provincie Limburg stimuleert door middel van de subsidieregeling Limburgse taal de verbreding en verjonging van het Limburgse taalveld. Deze regeling is er voor Limburgse-taalprojecten gericht op ten minste de doelgroep 0-18 jaar.
Raod veur ‘t Limburgs
De Raod veur ’t Limburgs is een denktank die de Staten van de Provincie Limburg (on)gevraagd advies geeft over het taalbeleid op basis van de maatschappelijke en wetenschappelijke expertise van de raadsleden.
Stichting LIMx
Stichting LIMx ondersteunt in de ontwikkeling van nieuwe concepten ter ondersteuning van de Limburgse taal. Eerdere projecten zijn de podcast ‘De Limburgse taal &’ en de LIMx Roadshow.
Uitgeverij TIC
Uitgeverij TIC is actief in het uitgeven van o.a. Limburgstalige publicaties en ondersteunt daarbij in de redactie, illustraties, vormgeving en biedt drukbegeleiding.
Veldeke Limburg
Als provinciale koepel ondersteunt en faciliteert Veldeke Limburg de 10 lokale dialectkringen die zich met de inzet van vrijwilligers inspannen voor de plaatselijke dialecten. Veldeke Limburg ontwikkelt hiervoor dialectproducten en -diensten, zet in op communicatie om het imago van de Limburgse taal te verbeteren en focust op de positie van de Limburgse taal in het onderwijs.
Vereniging Limburgse Dialect- en Naamkunde
De VLDN zet zich in voor de studie van het dialectologisch en naamkundig erfgoed van de beide provincies Limburg en tracht dat doel via wetenschappelijke bijeenkomsten, publicaties en dienstverlening te bereiken.
Willy Dols Stichting
Bij de Willy Dols Stichting kun je terecht voor advies over het Sittards en deelname aan verscheidene activiteiten in relatie tot het Sittards zoals taalcursussen en lezingen.
Buiten Limburg
Afûk
De Afûk wil samenwerken met alle andere organisaties die zich inzetten voor de Friese taal en cultuur, met organisaties die zich inzetten voor andere minderheidstalen in Europa en met organisaties die een grote rol spelen in en voor de Friese gemeenschap.
Akademie för uns kölsche Sproch
De Academie staat voor het behoud en de bevordering van de Keulse taal, die altijd verbonden is met de geschiedenis en cultuur van de stad Keulen en de verschillende manieren van leven van haar inwoners.
Centrum Groninger Taal & Cultuur
Het CGTC is als provinciale steuninstelling hét loket voor immaterieel erfgoed in de provincie Groningen. Zij geven advies over immaterieel erfgoed: de Groninger taal en cultuur.
Dialectloket
Dialectloket werd ontwikkeld door de dialectologen van de Universiteit Gent om die variatie in onze Nederlandse taal te illustreren. Dialecten, tussentaal, Surinaams Nederlands, Afrikaans,… Alles komt aan bod in tal van informatieve teksten, digitale woordenboeken, honderden geluidsfragmenten, boeiende video’s en taalkaarten.
Fryske Akademy
De Fryske Akademy is een toekomstgerichte netwerkinstelling die wetenschappelijk onderzoek naar de Friese casus in internationaal en multidisciplinair perspectief deelt en faciliteert.
Frysk letterkundich museum en documentaesjesintrum
Het Fries letterkundig museum en documentatiecentrum beheert fondsen ter ondersteuning van projecten die blijvende waarde hebben voor de Friese literatuur.
Huus van de Taol
Het Huus van de Taol wil de Drentse streektaal als toegevoegde waarde, taalschat en erfgoed een plek in de Drentse samenleving geven. De missie daarbij is simpelweg: het stimuleren van het Drents door een heleboel activiteiten te organiseren.
Institut für Landeskunde und Regionalgeschichte
Het LVR Institut für Landeskunde und Regionalgeschichte onderzoekt de regio Rijnland met zijn bijzondere geschiedenis, cultuur en taal. Diversiteit en interdisciplinaire uitwisseling kenmerken het werk op het gebied van onderzoek, documentatie en communicatie.
Kennissintrum meartaligens jonge bern
SFBO wil alle kinderen in Fryslân de kans bieden zich tweetalig te ontwikkelen. SFBO helpt bij het vormgeven van meertaligheid in opvang- en onderwijssituaties met jonge kinderen.
Meertens Instituut
Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met onderzoek en documentatie van taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld.
Overijselacademie
De Overijsselacademie is een provinciaal kenniscentrum en productiehuis wiens gepassioneerde team een actieve rol speelt in het onderzoeken, delen en koesteren van de rijke schatten van de regionale geschiedenis, taal en cultuur.
Raad van Europa
De Raad van Europa is een intergouvernementele organisatie van Europese staten die zich inzet voor de bescherming van de mensenrechten, de culturele verscheidenheid en de bestrijding van rassendiscriminatie en onverdraagzaamheid in Europa. Het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden is door de Raad van Europa in 1992 vastgesteld en in 1998 trad het in werking.
Stichting Nederlandse Dialecten
De SND is een overlegorgaan voor streektaalbeleid, waarin vooral streektaalbeleidsmakers en taalwetenschappers vertegenwoordigd zijn. Het hoofddoel van de SND is het streven naar een wetenschappelijk onderbouwd streektaalbeleid.
Veldeke Bels(j) Limburg
Dialectvereniging Veldeke behartigt al 90 jaar het belang van de Limburgse taal. Daarbij is Veldeke Bels(j) Limburg de afdeling die zich specifiek op de Belgische provincie Limburg richt.
Verein Ocher platt
De vereniging houdt zich bezig met het verzorgen, promoten en behouden van het dialect van Aachen en zet zich in voor de lokale volkskunde.
Vrijwilligersfuncties
Veldeke Limburg
Vrijwilligerswerk bij Veldeke Limburg kan bestaan uit deelname aan besturen of commissies in de verschillende lokale Veldeke kringen of op provinciaal niveau. Veldeke kan ook ondersteuning gebruiken op projectbasis. Dat zijn tijdelijke initiatieven met een duidelijk afgebakende taak en doelstelling en een duidelijk afgebakend tijdpad. Dus ook als je je zo nu en dan eens wilt inzetten voor Veldeke, zonder langdurige verplichtingen, dan ben je van harte welkom.
Levende Talen Limburgs
Een belangrijk doel van Levende Talen Limburgs is om professioneel educatief materiaal te ontwikkelen, waardoor geïnteresseerden en belanghebbenden Limburgs kunnen leren. Denk hierbij aan nieuwkomers in Limburg, maar ook aan mensen die in Limburg zijn opgegroeid maar het Limburgs nooit actief hebben geleerd. Om hun doelstellingen te bereiken, is het van belang dat Levende Talen Limburgs zoveel mogelijk leden heeft. Heb jij, of heeft jouw organisatie interesse om lid te worden? Meld je dan aan via de algemene website van Levende Talen of klik eerst op deze link voor meer informatie. Je kunt je aanmelden als lid als je talendocent, aspirant-lid of student/LIO, partner van een lid, gepensioneerd collega of belangstellende bent. Onze leden zijn werkzaam in alle segmenten van het onderwijs: van primair onderwijs, onder- en bovenbouw vmbo, havo, vwo, mbo, hbo en wo tot volwassenenonderwijs. Word lid.
Limbörgse Academie
De Limbörgse Academie verbindt het Limburgs met de digitale wereld. Hun Team Digitaal Limburgs verzamelt teksten en maakt ze digitaal bruikbaar. Hieraan kun je ook als vrijwilliger meewerken. Neem gerust contact op.
Lokale Heemkundeverenigingen
In Limburg zijn talloze kleine en grote heemkundeverenigingen actief. De leden van deze verenigingen beschikken vaak over een grote hoeveelheid kennis over regionale historische ontwikkelingen.