Primair onderwijs
Alle leerlingen komen in situaties waarin ze andere talen horen, of waarin ze verschillende talen of dialecten nodig hebben om zich uit te drukken. Een derde van de leerlingen in Nederland spreekt of hoort thuis een andere taal dan het Nederlands. ’t Hoes ondersteunt in de inzet van meertaligheid in de klas, op de werkvloer en in beleid.

Meer kansen Met Meertaligheid
De provincie Limburg is van oudsher meertalig: We spreken Nederlands en Limburgs, onze buurtalen Frans en Duits zijn niet uit het dagelijks leven weg te denken, en migratie en mobiliteit hebben het taallandschap nog verder verrijkt. Onze programmalijn Meer Kansen met Meertaligheid biedt leerkrachten en scholen handvatten voor het omgaan met meertaligheid in de klas. Daarnaast beoogt het de attitudes van leerlingen en docenten over meertaligheid en het leren van álle talen (regionale, buur-, minderheids- en migrantentalen) positief te beïnvloeden. Leerlingen werken aan hun taalvaardigheid (kwalificatie), worden gesteund in hun identiteitsontwikkeling (persoonsvorming) en ontwikkelen een open houding ten aanzien van verschillende talen en culturen (socialisatie, wereldburgerschap).
De programmalijn is een doorontwikkeling van een succesvol project uit Friesland door het lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid van NHL Stenden in Leeuwarden (onder de naam 3M: Meer kansen Met Meertaligheid). In 2021 werd het project kleinschalig in Zuid-Limburg uitgerold door Levende Talen Limburgs in samenwerking met scholenkoepels Kindante en Movare. Momenteel wordt het verder uitgewerkt en doordacht onder regie van ’t Hoes veur ’t Limburgs, in lijn met o.a. de beleidsrichtlijnen van de provincie Limburg en de geactualiseerde kerndoelen po. We werken nog steeds samen met het lectoraat in Leeuwarden.
Op 17 april 2025 zijn de definitieve conceptkerndoelen Nederlands voor primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs gepubliceerd .
Onder kerndoel 1A (De school zorgt voor een rijke taal- en leesomgeving) lezen we o.a. "ruimte bieden aan verschillende talen en taalvariëteiten van leerlingen".
Kerndoel 7 gaat over het gebruik van taal. Daaronder vallen
- A) Talige identiteit en
- B) Taalvariatie en taalverandering (in het Nederlandse taalgebied).
In dit kerndoel is expliciet sprake van aandacht voor streektalen. Het gaat daarbij bijv. om een stuk pragmatiek (wanneer gebruik je welke taal?), het benoemen van overeenkomsten en verschillen tussen talen, het verkennen van overtuigingen ten aanzien van talen (attitude), en het verkennen van taalverandering (diachrone taalvariatie).
In een kamerbrief meldt minister Paul het voornemen om de kerndoelen Nederlands vanaf schooljaar 2026-2027 in te laten gaan.
Onze programmalijn Meer Kansen met Meertaligheid is een uitgelezen kans om voor te sorteren op de implementatie van deze nieuwe kerndoelen. Het Hoes helpt je bij het (her)formuleren van je taalbeleid en bij het professionaliseren en begeleiden van het personeel.
Uiteindelijk streven we naar een provinciebreed netwerk en willen we eraan bijdragen dat de Provincie Limburg een voorbeeldfunctie krijgt op het gebied van de omgang met meertaligheid.
De informatie op deze pagina zal steeds verder aangevuld worden. Ben je docent, schoolleider, of anderszins betrokken en wil je graag in contact komen en/of aangehaakt blijven? Neem contact op via onderstaande contactinformatie.
- Podcast Kletsheads (spotify): Alles over meertalige kinderen
Tip: Seizoen 2, aflevering 1 over opgroeien met Limburgs (spotify) - Adviesrapport Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren (2025): Meer talen, meer kansen. Positieve aandacht bij meertalige kinderen voor het Nederlands én de thuistaal (pdf).

Dr. Stefanie Steinhauer-Ramachers
Aandachtsgebied: Taalkunde, taaleducatie, professionalisering
Bereikbaar: Maandagmiddag, dinsdag, woensdag, donderdagmiddag en vrijdag