Zodat we elkaar verstaan

Limburg: een provincie met 1,1 miljoen unieke inwoners, woonachtig in ruim 500.000 huizen. Honderdduizenden plekken waar vele verschillende talen en dialecten gesproken worden. Een gebied dat meer kilometers grens deelt met België en Duitsland dan met de rest van Nederland. En waar om de paar kilometer de Limburgse taal in een ander dialect wordt gesproken. Juist in die diversiteit aan talen en dialecten – in onze meertaligheid – huist wat ons bindt. Want ook al spreken we dan ieder een andere taal of een ander dialect:

We verstaan ons.

Een kwestie van doen

Deze variatie in talen en dialecten zorgt er ook voor dat onze kinderen en kleinkinderen gemakkelijker andere talen leren naast de thuistaal. Laten we daarom meertaligheid omarmen en de rol van de Limburgse taal daarin vieren en behouden. Dat is geen kwestie van geduld maar een kwestie van doen. Van de deur wagenwijd openzetten voor onze meertaligheid en daarmee voor elkaar. Thuis, op school of de kinderopvang, in de gemeente of op het werk.

Wij helpen jullie wel.

megafoon

Al die talen en dialecten die in Limburg gesproken worden, zijn net zo divers als wij allemaal.

Daarom vind je op deze website teksten in diverse Limburgse dialecten én in het Nederlands. Want het Hoes veur ’t Limburgs is er voor iedereen. Of je nu de Limburgse taal spreekt of deze alleen verstaat. En ook als je een andere taal spreekt en de Limburgse taal niet verstaat maar wel waardeert. Bijvoorbeeld omdat deze een belangrijk onderdeel is van de meertaligheid en cultuur. Wat je relatie met de meertaligheid in Limburg ook is, wij openen onze deuren voor jou.

homepage-2