Beperkt vasthouden aan je moedertaal je kansen in de maatschappij?
“Vasthouden aan je moederstaal is een keuze die je kansen in de maatschappij ernstig kan beperken, omdat de standaardtaal de ongeschreven norm is voor succes". Dat was de stelling tijdens aflevering 2 van de podcast "Je Moerstaal", waarbij Stefanie Steinhauer-Ramachers namens ’t Hoes te gast was.
In de bibliotheek in Kerkrade ging zij afgelopen woensdag samen met Joram Effting, programmamaker basisvaardigheden en voorzitter van de schrijfkring van bibliotheek Mijnstreek, en host Hanneke Hendrix in discussie over dit standpunt. In het kader van de Boekenweek 2025, met als onderwerp "Je Moerstaal", onstond er een levendig gesprek over wat het nu precies betekent om in je moedertaal te communiceren en waar dat goed voor is.
Er werd onder andere besproken of de deelnemers wel eens hinder hebben ondervonden door het spreken in een dialect of met een accent. Daarop aansluitend werd gepraat over hoe een positief beeld van de moedertaal kan helpen het zelfbewustzijn te bevorderen. Ook de tolerantie ten opzichte van talige diversiteit kwam aan bod, net zoals de voordelen van meertalig opgroeien. En ja, ook een regionale taal en/of dialect telt daarvoor mee!
Uiteraard besloot Stefanie om, gezien de locatie én het thema, haar bijdrage in het Limburgs te leveren. Joran (oorspronkelijk uit Twente) en Hanneke (oorspronkelijk uit Tegelen) konden zich daar prima in vinden, waardoor er tijdens deze aflevering een mooie diversiteit aan accenten en dialecten te horen was.
Nieuwsgierig? Je kunt de podcast hier beluisteren.


Dr. Stefanie Steinhauer-Ramachers
Aandachtsgebied: Taalkunde, taaleducatie, professionalisering
Bereikbaar: Maandagmiddag, dinsdag, woensdag, donderdagmiddag en vrijdag