Taaldag XL – Limburgs in de klas en op de kinderopvang? Mag gewoon!

Afgelopen dinsdag vond de jaarlijkse Taaldag XL plaats, georganiseerd door Cubiss en Fontys Hogeschool. Dit evenement is er voor alle educatieprofessionals in het veld, van kinderopvang tot hoger onderwijs tot de bibliotheek. Onderwerp dit jaar: “Meer talen, meer verhalen”. Namens ’t Hoes veur ’t Limburgs waren er workshops van Stefanie Steinhauer–Ramachers (over Meer kansen Met Meertaligheid; 3M) en Silvia Segers–Weusten (over Zjuulke).

Stefanie: “Wat me opviel in mijn twee workshops voor basisschooldocenten is dat in beide groepen veel mensen nog niet wisten dat het gebruik van Limburgs in de klas gewoon is toegestaan. En andere talen trouwens ook, zolang Nederlands maar de instructietaal blijft. Veel mensen denken nog steeds dat we opeens hele lessen in het Limburgs willen gaan geven, maar zo zwartwit is het niet. Maar we willen wél graag stimuleren dat er met kinderen in het Limburgs gecommuniceerd wordt en dat ze over de taal (en andere thuistalen in de klas) leren.”

“Wat opvallend dat je dat zegt” haakt Silvia aan, “bij mijn workshops voor kinderopvangmedewerkers waren de meeste aanwezigen er juist wél van op de hoogte dat ze gewoon Limburgs mogen praten tegen kinderen volgens de wet kinderopvang.” Het project Zjuulke, waarmee ’t Hoes meertaligheid in de kinderopvang stimuleert, werpt dus al zijn vruchten af.

In de workshops van Silvia kwam desondanks een levendige discussie op gang over het gebruik van Limburgs in de kinderopvang. Hoe ga je bijvoorbeeld om met anderstaligen binnen de groep? Wat blijkt: kinderen begrijpen meer dan je denkt (bijvoorbeeld via lichaamstaal), dus het is geen probleem om ze in het Limburgs aan te spreken. En ouders die geen Limburgs spreken dan? De aanwezigen waren het er over eens dat je ook die in je eigen taal kunt aanspreken, zolang je het gesprek daarover maar aangaat.

Dat stukje bewustwording kwam ook in de workshops van Stefanie aan de orde. Deelnemers kleurden namelijk allemaal hun taalportret in. Dat is een werkvorm waarbij een taal aan een lichaamsdeel gekoppeld wordt. De ene taal ervaar je misschien vooral in je hoofd, een andere in je hart, en een derde misschien zelfs in je handen omdat het een taal is die je vooral gebruikt in een praktische context. En dan blijkt dat er voor veel meer talen ruimte is dan degenen die je actief beheerst: ook talen die iemand alleen verstaat of maar beperkt kent kunnen heel belangrijk zijn voor een persoon.

Een leerzame Taaldag weer, niet alleen voor de deelnemers maar ook voor ’t Hoes. Genoeg werk aan de winkel het komende jaar. Blijf op de hoogte van al onze plannen op deze website en op onze social kanalen!

Taaldag XL 2025