Terugblik Streektaalconferentie 2024


De Streektaalconferentie 2024 over dialek op sjoot én sjool was een groot succes! 130 bezoekers lieten zich inspireren en informeren over de mogelijkheden rondom meertalige opvoeding en educatie. Er waren pedagogisch medewerkers, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers, beleidsmakers, taalprofessionals en taalliefhebbers aanwezig uit heel Nederland en Vlaanderen. De perfecte mix om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. 

We mochten genieten van de theater- en vertelkunsten van Peggy Alofs van Goud Verteltheater en de muzikale klanken van Dyanne Sleijpen, die ons op een verbindende wijze door het programma begeleid heeft. Er werd gesproken over de route naar erkenning van het Papiaments (Ruben Severina, Stichting SPLIKA & Akademia Papiamentu en Sharité Severina, Openbaar Lichaam Bonaire) en de talige ontwikkeling van peuters (Sytske de Boer, Sintrum Frysktalige Berne-opfang). Ook kwamen de thema’s meertaligheid in de klas (Mirjam Günther en Janke Singelsma, Lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid NHL Stenden), tips en tricks om VO-leerlingen in streektaal te laten schrijven (Myrthe Coret-Bergsta, Lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid NHL Stenden) en streektaal op de pabo (Jordi Jager, Lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid NHL Stenden) aan bod. Een digitale lexicale infrastructuur voor het Papiaments, dialecten en streektalen werd getoond (Katrien Depuydt en Veronique De Tier, Instituut voor de Nederlandse Taal).

Daarna konden de bezoekers zich onderdompelen in het project Zjuulke in de kinderopvang (Sytske de Boer, Sintrum Frysktalige Berne-opfang en Nicole Danielse, MIK Kinderopvang), een workshop korte verhalen schrijven (Else Klomps), het Friese project Wy binne mbû (Fokke Jagersma, Afûk), de meertalige bibliotheek (Mirjam Günther en Janke Singelsma, Lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid NHL Stenden) en een workshop over voorlezen (July Vijgen).

Als afsluiting werd ’t Hoes veur ’t Limburgs op geheel eigen wijze officieel geopend in Weerstand in Roermond. Dé plek waar je terecht kunt met vragen over de Limburgse taal. Hartelijk dank aan alle sprekers en betrokkenen!

Video: Kyma Works
Foto’s: Stefan Koopmans Photography

Downloads

Hieronder zijn van de verschillende lezingen, presentaties en workshops de powerpointpresentaties te vinden. Download deze en dompel jezelf nog eens onder in de inhoud van de Streektaalconferentie 2024!