Afscheid Raod veur ‘t Limburgs
De Raod veur ’t Limburgs heeft op 6 mei afscheid genomen op het Gouvernement. Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers bedankte de Raod voor de 24 jaar waarin de Raod gevraagd en ongevraagd advies leverde aan Gedeputeerde Staten en zich hard maakte voor een toekomstbestendige Limburgse taal.
De Raod veur ’t Limburgs werd in 2001 opgericht als adviescommissie van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg. Haar taken waren het zorgen voor een toekomstbestendige Limburgse taal door de provincie gevraagd en ongevraagd te adviseren over het te voeren taalbeleid. Daartoe heeft de Raod gedurende haar bestaan diverse projecten geïnitieerd waarmee aandacht werd gevestigd op de Limburgse taal. Daaronder vallen onder meer het vormgeven van campagnes, het uitvoeren van een subsidieregeling (via het Odile Wolfs Fonds) en het (financieel) ondersteunen van de ontwikkeling van educatieve materialen, zoals:
- Spelling 2003 voor de Limburgse dialecten in samenwerking met Veldeke Limburg.
- Dien eige taal, een lespakket voor het basisonderwijs.
- Wiejer in dien taal, een lespakket voor het voortgezet onderwijs.
- Piepekoek, digitale video’s en spelletjes voor de allerjongsten
- De cursussen Limburgs als tweede taal ("Leef Limburgs"), die inmiddels door ’t Hoes wordt gecoördineerd.
De Raod is een actief pleitbezorger geweest van het versterken van de positie van de Limburgse taal. Hiertoe heeft de Raod door de jaren heen actief contact gezocht met nationale, regionale en lokale overheden, maar ook met de Taalunie. Een hoogtepunt op dat gebied is de ondertekening van het Convenant Limburgse taal in 2019. In dit covenant spraken het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, de Provincie Limburg en een brede groep aan partijen uit het maatschappelijk middenveld af om zich in te zetten voor het behouden en het bevorderen van de Limburgse taal.
Als onderdeel van de erkenning van de Limburgse taal onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden wordt Limburg elke vier jaar bezocht door de Commissie van Experts van de Raad van Europa. De Raod was één van de partijen die de Raad van Europa geïnformeerd hield over de huidige stand van zaken en ontwikkelingen rondom het behoud en het bevorderen van de Limburgse taal.
Vanaf haar oprichting heeft de Raod het belang van een professionele organisatie voor de Limburgse taal benadrukt. Zij is dan ook de voorbije jaren, samen met een brede samenwerking met Limburgse taalpartijen, een kartrekker geweest in de totstandkoming van ’t Hoes veur ’t Limburgs. ’t Hoes bedankt dan ook de Raod veur ’t Limburgs en al haar (voormalig) raodsleden voor hun jarenlange inzet voor een toekomstbestendige Limburgse taal! Wij bouwen voort op jullie werk. Aan ‘m!
Voormalig leden van de Raod:
- Georg Cornelissen
- Luk Draye
- Geert Gabriels
- Rick Godschalk
- Ronny Keulen
- Fritz Langensiepen
- Susanna Mans
- Rianne Moors
- Armand Opreij
- Olaf Palmen
- Frans Pollux
- Paul Prikken
- Eef Proesmans
- Mat Snijders
- Rosalie Sprooten
- No Wolfs
Huidige leden van de Raod:
- Roeland van Hout (voorzitter)
- Felix Bergers
- Lei Heijenrath
- Kitty Jansen-Rompen
- Ton Theelen
Afscheidscadeau Raod veur ‘t Limburgs
Ter gelegenheid van haar afscheid heeft de Raod een gratis cadeau verspreid over de Limburgse bibliotheken: een door Bep Mergelsberg geschreven meertalig kort verhaal. "Cataract" biedt een kennismaking met het Limburgs in de meertalige taalsituatie van onze provincie. Bep won met dit verhaal in 2021 de meertalige internationale schrijfwedstrijd Pronk!. De jury prees het stuk als "een hallucinante tekst waarin op muzikale wijze van de ene taal naar de andere gesprongen wordt. Limburgs, Engels, Nederlands, Frans en Duits. De taalsituatie in onze provincie in één tekst weergegeven maar nergens geforceerd. De liedtekst van Billy Joel neemt ons aan de hand maar is nooit dwingend. Sterk hoe gebeurtenissen in de klank van de tekst doordreunen.“
Het afscheidscadeau van de Raod is vanaf deze week te vinden in alle Limburgse bibliotheken en mag gratis worden meegenomen.
