Terugblik informatiesessie Limburgse taal en erkenning Deel II en Deel III Europees Handvest
De informatiesessie ’Limburgse taal en erkenning Deel II en Deel III Europees Handvest’ was een succes! 40 bezoekers lieten zich door de sprekers informeren over de praktische, beleidsmatige en financiële aspecten van een erkenning onder Deel II en Deel III van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. De aanwezige Provinciale Statenleden, gemeenteraadsleden, gemeente ambtenaren, journalisten en andere geïnteresseerden gingen daarnaast in gesprek met het panel aan experts. Deze mix van aanwezigen bood een interessante gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten te krijgen!
We mochten van René de Groot (Raad van Europa) vernemen van de meerwaarde en beleidsmatige mogelijkheden van een erkenning onder Deel II en Deel III van het Europees Handvest. Bastiaan van der Velden (Open Universiteit) nam ons mee door de stappen naar de erkenning van het Papiaments onder Deel III Europees Handvest. Esther van Loo (Levende Talen Limburgs) en Yuri Michielsen (Limbörgse Academie) gaven een toelichting op een praktijk casus, namelijk het Limburgs in de kinderopvang onder Deel II en Deel III van het Europees Handvest.
Op de presentaties volgde een actief gesprek tussen de aanwezigen en de volgende panelleden, gemodereerd door Stefanie Ramachers:
- Leonie Cornips (Universiteit Maastricht - Staat van het Limburgs)
- Ruben Severina (Stichting SPLIKA- Papiaments Deel III)
- Lysbeth Jongbloed (Provinsje Fryslân - Beliedsadviseur Taal & Kennis)
- Bas Vissers (Veldeke Limburg - Limburgse taal)
- Roeland van Hout (Raod veur ’t Limburgs - Limburgse taal)
Video: Lightfield Films
Downloads
Hieronder zijn de presentaties van de sprekers en de artikelen van de informatiemap te vinden. Download deze en verdiep je verder in de praktische, beleidsmatige en financiële aspecten van erkenning Deel II en Deel III.
Taaldiversiteit in Nederland
Hans Smeets en Leonie Cornips
Dit artikel schetst een regionaal en sociaal-demografisch overzicht van talen
en dialecten die het vaakst binnen en buiten huis en op sociale media worden gebruikt in Nederland.
The system of protection of regional or minority languages within the Council of Europe
Gerard-René de Groot
Een beschrijving van hoe de wet omgaat met de bescherming van regionale talen en talen van minderheden.
Een overzicht van het Bretons
Bretons is de enige Keltische taal zonder wettelijke status. UNESCO geclassificeerd als een taal die ernstig met uitsterven wordt bedreigd. Het gebruik van het Bretons is in de loop van de twintigste eeuw gestaag afgenomen.
Papiamentu, a minority language on the threshold of recognition
Basitaan van der Velden
Dit document bekijkt de juridische en politieke strijd die gevoerd is om de erkenning van Papiamentu als regionale taal op Bonaire binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het beschrijft de geschiedenis van de taal, de pogingen om Papiamentu te beschermen met behulp van de Europese Charter voor Regionale of Minderheidstalen (ECRML), en de huidige status van de taal. Het benadrukt de complexiteit van de situatie, de rol van verschillende organisaties die zich inzetten voor de taal, en de uitdagingen die gepaard gaan met het harmoniseren van de taalrechten van Bonaire met de rest van het Koninkrijk.
10 Inzichten over meertaligheid en taalverwerving
Steven Delarue
Opiniestuk: ’Het Papiaments treft geen blaam’
Elsmarie Beukenboom
Dit opiniestuk reageert op een eerder artikel van Juana Kibbelaar, waarin Kibbelaar beweerde dat het Papiaments de oorzaak was van taalachterstand onder Bonairiaanse kinderen.
De uitvinding van Limburg: de territorialisering van geschiedenis, taal en identiteit
Leonie Cornips en Ad Knotter
Dit artikel gaat over de historische en taalkundige constructie van de Limburgse identiteit, cultuur en taal. Het artikel beschrijft hoe de provincie Limburg pas sinds 1839 als territoriale eenheid bestaat, en daarvoor een sterk gefragmenteerd grensgebied was zonder een duidelijke gemeenschappelijke identiteit. Ondanks deze late territoriale vorming, is er een sterk regionaal besef van eigenheid ontstaan, dat gekoppeld is aan zowel de cultuur als de taal.
Visie- en realiseringsdocument Limburgse taal
Limbörgse Academie
Dit document biedt een uitgebreide analyse van de mogelijke maatregelen voor het behoud en de promotie van het Limburgs, met nadruk op de rolverdeling tussen de provinciale, gemeentelijke en nationale overheden.
Taalerkenning en spraakverwarring?
Roeland van Hout
Dit artikel Ideologische en politieke invalshoeken rondom dialecten, streektalen en regionale talen" gaat over de ideologische en politieke invalshoeken rondom de erkenning van dialecten, streektalen, en regionale talen in Nederland.
Limburg en Kazachstan - een vergelijking
Esther van Loo
Dit artikel biedt een vergelijking tussen het Limburgs en het Kazachs, met als kernpunt de bescherming en het voortbestaan van bedreigde talen.
Politiek betoog: Nedersaksisch en Limburgs onder deel III, de hoogste tijd
Henk Bloemhoff
Een kritische benadering van de Nederlandse weigering Limburgs en Nedersaksisch onder de werking te brengen van deel III, en een oproep om dat laatste zo gauw mogelijk wel te doen.
Betoog: Mythes over het Limburgs
Leonie Cornips en Esther van Loo
Dit betoog behandeld een aantal veel voorkomende en hardnekkige mythes over de Limburgse taal.
Wat is de invloed van dialect op schoolprestaties?
Leonie Cornips, Elma Blom, Jos Feron en Trudie Schils
Het spreken van een dialect op school wordt vaak vermeden, omdat het negatieve gevolgen zou hebben voor de Nederlandse taalontwikkeling. Uit recent onderzoek blijkt dat deze vorm van meertaligheid
toch ook een positieve invloed kan hebben.
Lesgeven in het Noorse ’Dialectparadijs’
Stian Hårstad
In dit artikel wordt uitgelegd dat in Noorwegen wettelijk is vastgelegd dat het onderwijs de lokale dialecten van de leerlingen respecteert. Deze benadering is bedoeld om de diversiteit aan dialecten te behouden.
Eerlijke kansen
Elsmarie Beukenboom
Deze brief richt zich op de voorgestelde wetswijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs BES, die het mogelijk zou maken om mbo-opleidingen op Bonaire in het Papiaments aan te bieden.
Papiaments, een historisch in het Europees deel van Nederland gesproken taal
Bastiaan van der Velden
Dit artikel behandelt de historische aanwezigheid en het gebruik van het Papiaments in Nederland.